





Short-term Training for technical staff and scientists

Optical Characterisation of reflectors and receivers

Location: CEA-INES Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives, 50

avenue du lac Léman, 73375 Le Bourget-du-Lac, FRANCE

Date: 23th –24th November 2022 mixt on line and in person

Target group: The training is designed for engineers, researchers and technical staff of the

partners involved in the project to enable them to make optimum use of CEA

optical facilities through short-term training visit.

Course Language: English

Trainers: Scientists and Specialists from CEA

Objective: This course focuses on optical properties of reflectors and receivers (glass and

absorbers). The training consists of both theoretical and practical modules.

The training will includes visits, procedures, standards and best practices theoretical and experimental 'hands-on' experiences, Knowledge-Transfer and

Networking and cover the following topics:

Overview of reflector & receivers technologies

Optical and mechanical characterization tools

Optical modelling tools: Raytracing (SOLTRACE)

Optical laboratory and portable characterization facilities

Practical test cases

Application: The **registration deadline is September 30th, 2022**. Eligible candidates will be

informed until October 15th, 2022.

Fees: No course fee is applicable. Accommodation and travel costs shall be covered

by the participant. Lunch is offered by CEA.

Contact: Estelle Le Baron (CEA), Tel.: +33 479 792 019 ,E-mail: estelle.lebaron@cea.fr

Participation: To apply, please fill out the application form here found on SFERA III website:

https://sfera3.sollab.eu/events/list/ and send it to: estelle.lebaron@cea.fr







Agenda

First day

09:00 - 09:15	Arrival- welcome coffee	CEA	15 min
09:15 - 9:45	Overview of reflector & receivers technologies	CEA	30 min
9:45 - 10:45	Optical and mechanical characterization tools	CEA	60 min
10:45 – 11:00	- Coffee break -		15 min
11:00 – 12:00	Optical laboratory and portable characterization facilities	CEA	60 min
12:00 – 13:30	- Lunch break -		60 min
13:30 – 15:30	CEA INES Visit	CEA	120 min
14:30 – 16:30	Practical test cases	CEA	120 min
16:30	End of meeting		
19:30 – 21:30	Dinner at Chambery Discussion & wrap up of first day	Guests and Trainers	120 min



Second day

09:00 - 09:15	Arrival- welcome coffee		15 min
09:15 – 16:30	Optical modelling tools : Raytracing theory and practical exercises (SOLTRACE)	CEA	360 min
16:30	End of meeting		



MEETING PLACE & ACCOMMODATION

Training place	CEA-INES
Address Training Location:	50 avenue du lac Léman, 73375 Le Bourget-du-Lac, FRANCE
How to get to the Training place from the airport	Airport Shuttle from Lyon or Geneva ,Taxi
Restaurant place	On site
Accommodation	Hotel close to CEA-INES. Hotel contacts and special rates will be provided to participants.
Contacts for the Training	Estelle Le Baron estelle.lebaron@cea.fr
Participation confirmation for the Training	SFERA III website: https://sfera3.sollab.eu/dissemination/