



On-site training for industries Testing the durability of solar materials and systems

Location:	CEA-INES Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives, 50 avenue du lac Léman, 73375 Le Bourget-du-Lac, FRANCE		
Date:	8 th –10 th June 2022		
Target group:	The course is designed for engineers, researchers and representatives from European CSP industry and companies		
Course Language:	English		
Trainers:	Scientists and Specialists from CEA & DLR		
Objective:	This course focuses on testing the durability of solar materials and systems. The training consists of both theoretical and practical modules. The training will include visits, procedures, standards and best practices theoretical and experimental 'hands-on' experiences, Knowledge-Transfer and Networking and cover the following topics:		
	 Indoor laboratory and outdoor aging facilities Accelerated ageing of components and systems subjected to high solar flux, thermal, humidity and corrosive environments Optical and mechanical characterizations Accelerated aging test modeling durability method Practical test cases 		
Application:	The registration deadline is April 15th, 2022 . Eligible candidates will be informed until April 30 th , 2022. Standard health and safety measures defined by CEA for visitors and meetings will apply (details to be given prior to the meeting depending on latest development of the covid-19 pandemic). These will include national ID card or passport, vaccine pass, or test certificate, social distance, face mask and disinfection of hands and surfaces.		
Fees:	No course fee is applicable. Accommodation and travel costs shall be covered by the participant. Lunch is offered by CEA.		
Contact:	Estelle Le Baron (CEA), Tel.: +33 479 792 019, e-mail: <u>estelle.lebaron@cea.fr</u>		
	Anja Kruschinski (DLR), Tel.: +49 22036014230, email: anja.kruschinski@dlr.de		
Participation:	To apply, please fill out the application form <u>here</u> found on SFERA III website (here) and send it to: ania.kruschinski@dlr.de		

SFERA III: Solar Facilities for the European Research Area

http://sfera3.sollab.eu/





Agenda

Wednesday, June 8, 2022

09:00 - 09:15	Arrival-Registration and delivery of documentation	CEA	15 min
09:15 – 09:30	Introduction and Goals	CEA	15 min
09:30 – 9:45	Generality on durability method studies	CEA	15 min
9:45 – 11:45	Visit and discussion on CEA INDOOR/OUTDOOR facilities and Optical laboratory	CEA	120 min
11:45 – 12:00	- Coffee break -		15 min
12:00- 13:00	Example CEA INDOOR and OUTDOOR aging tests	CEA	60 min
13:00 - 14:00	- Lunch break -		60 min
14:00 –14:30	Standardized tests for reflectors	DLR	30 min
14:30 -15:00	Advanced tests for reflectors	CEA	30 min
15:00 –15:30	Erosion of reflectors and sandstorm simulation	DLR	30 min
15:30 -16:00	Characterization and accelerated aging of parabolic trough receiver materials	DLR	30 min
16:00- 16:30	Characterization and accelerated aging of solar absorber materials	DLR	30 min
16:30 -17:00	Sample and data management	CEA	30 min
17:00	End of meeting		





Thursday, June 9, 2022

09:00 - 09:15	Arrival- welcome coffee	CEA	15 min
09:15 – 9:45	Overview of CEA studies on accelerated ageing and soiling of solar materials	CEA	30 min
09:45 - 10:15	Automatic corrosion detection system for solar reflectors	DLR	30 min
10:15 - 10:30	- Coffee break -		15 min
10:30 - 12:30	'hands-on' experience on laboratory and portable characterization tools	CEA/DLR	120 min
12:30 – 13:30	- Lunch break -		60 min
13:30 - 14:00	Modelling of accelerated stress factors	CEA	30 min
14:00 – 14:15	Environmental analyzes: measurement of stress factors, weather, data processing, statistical analyses	CEA	15 min
14:15 – 14:45	Acceleration factor calculation/sites selection	CEA	30 min
14:45 – 15:15	Lifetime extrapolation	CEA	30 min
15:15 – 15:45	Lifetime extrapolation of reflectors (erosion and corrosion)	DLR	30 min
15:45 – 16:45	Discussion	All	60 min
16:45	End of meeting		

The EU-funded research project - SFERA III - aims to boost scientific collaboration among the leading European research institutions in solar concentrating systems, offering European research and industry access to the best research and test infrastructures and creating a virtual European laboratory. Grant agreement 823802, funded under H2020-INFRAIA-2018-1.





Friday, June 10, 2022

09:00 - 09:15	Arrival- welcome coffee		15 min
9:15 – 10:15	Coupling stress factors and correlations indoor/outdoor durability studies	CEA	60 min
10:15 - 11:15	Testing the durability and performance of solar systems	CEA	60 min
11:15 - 11:30	- Coffee break -		15 min
11:30 -12:15	DLR Optical characterization tools	DLR	45 min
12:15 –13:15	CEA Optical and mechanical characterization tools	CEA	60 min
13:15 – 14:45	- Lunch break -		90 min
14:45 - 15:45	Experience sharing industrial focus and Feedback	All	60 min
15:45	End of meeting		

SFERA III: Solar Facilities for the European Research Area