

## Short-term Training for technical staff and scientists

# Wastewater disinfection and removal of organic microcontaminants using low-cost solar open photo-reactors

Location: Spain - UAL

Date: September 6-7, 2022 in person

**Target group:** The course is designed for engineers, researchers and

representatives from European Water industry and

companies who want to be trained on wastewater treatment

by solar advanced oxidation processes.

**Objective:** This course focuses on solar advanced oxidation

processes in low-cost photoreactors for wastewater

reclamation. The training consists of both theoretical and

practical modules.

Trainers: Scientists from UAL

The training will include visits, procedures, standards and best practices theoretical and experimental 'hands-on' experience and cover the following topics:

- Fenton and photo-Fenton chemistry
- Wastewater characterization and treatment objectives
- Description and operation of open photoreactors for photo-Fenton (raceway pond reactors)
- Analysis of microcontaminants
- Microbial characterization



### Agenda

### First day

09:00 - 09:15	Arrival-Registration and delivery of documentation		15 min
09:15 – 10:00	Introduction and Goals:  General introduction to solar advanced oxidation processes in low-cost photoreactors for wastewater reclamation	José A. Sánchez	45 min
10:00–11:00	Visit to the outdoor and indoor facilities of the Solar Energy Research Center, CIESOL, at the University of Almería	Natalia Pichel	60 min
11:00- 11:15	Coffee break		15 min
11:15- 12:15	Wastewater characterization and treatment objectives	Paula Soriano	60 min
12:15- 13:15	Fenton and photo-Fenton chemistry	José A. Sánchez	60 min
13:15 – 14:30	Lunch		75 min
14:30-16:30	Laboratory practice Conducting a solar photo-Fenton experiment. Design, experimental, sample analysis, results and discussion	Elisabeth Gualda/ Solaima Belachqer/Daniel Rodríguez	120 min
16:30	End of meeting		



#### Agenda

### Second day

09:00 - 09:15	Arrival- welcome coffee		15 min
09:15 – 11:00	Analysis of microcontaminants	Ana Agüera	105 min
11:00- 11:15	Coffee break		15 min
11:15- 12:15	Description and operation of open photoreactors for photo-Fenton (raceway pond reactors)	Paula Soriano	60 min
12:15- 13:15	Microbial characterization	Natalia Pichel	60 min
13:15 – 14:30	Lunch		75 min
14:30-16:30	Laboratory practice Analysis of microcontaminants, target and non-target contaminants.	Patricia Plaza	120 min
16:30	End of meeting		



#### **MEETING PLACE & ACCOMMODATION**

Training place	Solar Energy Research Center, CIESOL, at the University of Almería
Address Training Location:	University of Almería, Ctra. de Sacramento s/n, 04120, Almería, SPAIN
How to get to the Training place from the airport	Taxi
Restaurant place	Restaurants of the Almería University campus.
Accommodation	Hotel in Almeria downtown. Hotel contact and special rates will be provided to participants.
Contacts for the Training	Dr. José Antonio Sánchez Pérez (jsanchez@ual.es)